NAVIGATORII ROMANI VOR PUTEA NAVIGA PE RIN CU CERTIFICATE ELIBERATE DE CERONAV

Semnare acord

Astazi 4 decembrie 2014, Ministerul Transporturilor din Romania a semnat cu Comisia Centrala pentru Navigatia pe Rin (CCNR) Acordul privind recunoasterea cursului de marinar organizat de Centrul Roman pentru Pregatirea si Perfectionarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV.

Acordul a fost semnat la sediul CCNR din Strasbourg, Franta de catre reprezentantul Ministerului Transporturilor din Romania, dl. Viorel Olea, Director al Directiei Transport Naval si Secretarul General al CCNR, dl. Hans van der Werf. Din delegatia romana au facut parte Ovidiu Cupsa, director general al CERONAV si vicepresedinte al Asociatiei europene EDINNA – Education in Inland Navigation, consilier superior in cadrul Ministerului Transporturilor, Monica Patrichi si director subunitate CERONAV Galati, Doina Munteanu.

Acesta este un pas important pentru Romania avand in vedere faptul ca de acum inainte navigatorii romani vor putea avea acces mai usor la locuri de munca de la bordul navelor care navigheaza pe Rin, pana acum ei putand face acest lucru numai in urma efectuarii altor cursuri de pregatire in tarile membre CCNR. Semnarea acestui acord administrativ vine la capatul unui an in care CERONAV a depus eforturi sustinute pentru obtinerea recunoasterii cursului organizat in cadrul subunitatii Galati. Astfel ca, incepand cu ianuarie 2015, navigatorii care vor urma cursul de pregatire la CERONAV vor putea naviga pe Rin. In acest fel, nu numai ca se asigura un inalt nivel al sigurantei navigatiei pe apele interioare europene, dar acest domeniu va deveni mult mai atractiv pentru tineri si se va facilita mobilitatea fortei de munca”, a afirmat Directorul Directiei Transport Naval din cadrul Ministerului Transporturilor, dl. Viorel Olea.

”CERONAV este prima institutie de pregatire dintr-un stat est-european care a solicitat recunoasterea cursului de marinar in urma adoptarii Procedurii de recunoastere a cursurilor de calificare pentru marinar de catre CCNR, in luna decembrie 2013. Toate demersurile au fost facute ca parte a proiectului HINT – Harmonized Inland Navigation Transport through education and information technology, coordonat si finalizat cu succes de CERONAV. Recunoasterea cursului nostru este considerata o actiune pilot, ceilalti parteneri din Bulgaria, Slovacia, Serbia, Croatia exprimandu-si deja intentia de a urma exemplul CERONAV” a declarat Ovidiu Cupsa, director general CERONAV.

In cadrul sedintei de astazi de la sediul CCNR a fost prezenta si delegatia Republicii Cehia care a semnat un acord similar pentru recunoasterea cursului de marinar organizat de Scoala din Decin.

Tot astazi, CCNR organizeaza, impreuna cu partenerii din proiectul european PLATINA II si intalnirea intitulata NAIADES Dialogue privind strategia Uniunii Europene pentru transportul pe caile navigabile interioare 2014 – 2020. Implementarea Programului NAIADES este sustinuta de proiectul PLATINA II, finantat de Comisia Europeana prin FP7 si coordonat de via donau din Austria. CERONAV este partener in acest proiect, fiind implicat in Pachetul de Lucru 3 – Lucratori calificati si locuri de munca de buna calitate.

Birou Marketing
Tel: 0241 639595
Fax: 0241 631415
E-mail: office@ceronav.ro