ZIUA DOBROGEI, TĂRÂM INEDIT

În fiecare an la data de 14 noiembrie, românii sărbătoresc Ziua Dobrogei.

În urmă cu 144 de ani, Dobrogea a intrat în componența României după un proces lung, anevoios și mult așteptat. Războiul purtat între anii 1877 şi 1878 între Imperiul Țarist şi Imperiul Otoman, a avut ca scop reorganizarea Ţărilor Balcanice. România a intrat în acest război pentru a-şi obține independenţa proclamată în ziua de 9 mai 1877.

În cadrul Congresului de Pace de la Berlin, desfăşurat în perioada 13 iunie-13 iulie 1878, independența României a fost recunoscută, dar condiționată. Dobrogea a redevenit parte integrantă a teritoriului național, însă, în schimbul ei, Rusia a luat statului român cele trei judeţe din sudul Basarabiei: Cahul, Bolgrad şi Ismail.

Prințul Carol I, unul dintre cei mai vizionari oameni din acea perioadă, împreună cu oamenii politici români, au acceptat să preia Dobrogea, în ciuda criticilor și a dezbaterilor intense din lumea politică.

La data de 14 noiembrie 1878, Carol I a pășit pe tărâm dobrogean și a citit „Proclamația către dobrogeni” și „Înaltul ordin de zi” către armată. Proclamația a fost tipărită în mai multe limbi, respectiv în română, turcă, greacă și bulgară și răspândită prin foi volante, în așa fel încât toată populația să aibă acces la noile reguli.

Prin citirea Proclamației către dobrogeni, Carol I redă României „vechea posesiune” moștenită de la Mircea cel Bătrân, unind inimile și năzuințele populației, pentru un viitor mai bun, într-un spațiu multietnic.

CERONAV urează dobrogenilor să rămână uniți, ospitalieri și toleranți, pentru un viitor pașnic și prosper!

„La mulți ani dobrogeni, la mulți ani Dobrogea! Acest tărâm inedit a unit într-o armonie spirituală etnii și religii diferite, cu o cultură complexă, obiceiuri, istorie și un potențial geo-politic uimitor. Așa cum spunea și tatăl domnitorului Carol I, “dobândirea acestui port la Marea Neagră va fi, poate, de cea mai mare însemnătate pentru viitorul comerţului României”, a declarat Ovidiu Sorin Cupșa, Director General CERONAV, Ambasador Maritim IMO.

 

Serviciul Marketing

Tel: 0241 639595

Fax: 0241 631415

E-mail: office@ceronav.ro

Ultima modificare: 15 noiembrie 2022