Agenda Conducerii

  • 08.2022 – CERONAV IMPLICAT ACTIV ÎN DESFĂȘURAREA VIZITEI SECRETARULUI GENERAL IMO ÎN ROMÂNIA

În perioada 28 – 30 August 2022, Excelența Sa Secretarul General IMO, Kitack Lim, a vizitat România și Ucraina. Vizita a avut ca rol evaluarea modului de implementare a coridorului pentru transportul cerealelor în Marea Neagră, mediat de ONU, siguranța navigației și amenințările zonale privind transportul maritim. Prezența Secretarului General IMO în România și Ucraina a subliniat rolul strategic pe care îl are România în acest context, dar și poziția de hub de transport în regiunea Mării Negre a Portului Constanța. Pe parcursul întregii vizite Secretarul General al IMO a fost însoțit de Ambasadorul Maritim IMO, Ovidiu Sorin Cupșa – Director General CERONAV.Secretarul General IMO a avut întrevederi cu Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, Secretarul de Stat în Ministerul Transporturilor, Adrian Foghiș și Consilierul de Stat, Mihnea Drumea, privind implicarea României în sprijinul exporturilor de grâne ucrainene și evitarea unei crize alimentare globale.

 

  • 08.2022 – CERONAV A DEMARAT UN PARTENERIAT CU FUNDAȚIA ȘCOALA PORTUARĂ

Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV și Fundația Școala Portuară au demarat un parteneriat bilateral de colaborare. Acordul de parteneriat are ca obiective organizarea și derularea programelor de pregătire și perfecționare de către CERONAV, în domeniul STCW și non-STCW, pentru personalul portuar cu atribuții maritime, promovarea reciprocă, cooperarea dintre cele două instituții și identificarea de noi oportunități pe piața muncii. “Colaborarea cu Școala Portuară se înscrie în evoluția noastră constantă, probată prin optimizarea standardelor de pregătire și perfecționare profesională. Este nevoie de performanță în domeniul activității portuare, pentru ca Portul Constanța să devină polul strategic al Sud-Estului Europei. CERONAV a contribuit permanent la atingerea acestui deziderat, prin dezvoltarea procesului de formare profesională, pentru resursa umană din acest sector.” a declarat Ovidiu Sorin Cupșa, Director General CERONAV, Ambasador Maritim IMO.

 

  • 06.2022 – ANALIZA PROGRESELOR ÎN LEGISLAȚIA EUROPEANĂ PRIVIND PERSONALUL NAVIGANT FLUVIAL

Astăzi, 22.06.2022 a avut loc ședința Consiliului de Conducere EDINNA, în format on–line. Întâlnirea a avut un rol important în identificarea și continuarea progreselor făcute de către statele membre UE pentru armonizarea standardelor de pregătire profesională pe ape interioare din Europa. Tema abordată  s–a concentrat asupra “viitorului marinarilor stagiari la bordul navelor care aparțin flotei europene, pe ape interioare”. “În calitate de asociație europeană, EDINNA cooperează cu Comisia Europeană în vederea găsirii de soluții, astfel încât tinerii marinari să își poată realiza stagiile de ambarcare la bordul navelor, ulterior având posibilitatea de a–și găsi un loc de muncă în flota europeană. Tinerii sunt o resursă importantă pentru dezvoltarea navigației europene pe ape interioare”, a declarat Ovidiu – Sorin CUPȘA, Director General CERONAV.

  • 06.2022 – PARTICIPAREA DIRECTORULUI GENERAL CERONAV LA CONFERINȚA FINALĂ A PROIECTULUI COMPETING

Marți, 14 iunie 2022, s-a desfășurat la Rotterdam, Olanda, conferința finală a proiectului COMPETING. Evenimentul, care a fost găzduit de către STC Group, a avut loc în prezența partenerilor și a partenerilor strategici asociați din proiect, precum și a numeroși reprezentanți ai unor organizații naționale și europene de prestigiu din domeniul navigației pe ape interioare. Directorul General CERONAV, Ovidiu Sorin Cupșa, a subliniat procesul lung și plin de provocări pe care CERONAV l-a străbătut în calitate de  promotor al noii Directive europene privind recunoașterea calificărilor profesionale în navigația pe ape interioare, dar și ca membru al Asociației EDINNA. Directiva (UE) 2017/2397 stabilește condițiile și procedurile de certificare a calificărilor persoanelor implicate în exploatarea unei nave pe căile navigabile interioare ale Uniunii Europene. Certificarea vizează facilitarea mobilității, asigurarea siguranței navigației și protecția vieții umane și a mediului.

  • 05.2022 – CERONAV A PRIMIT VIZITA COMITETULUI MARITIM DIN REPUBLICA TURCIA

Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV a primit marți, 31 mai 2022, vizita oficială a Comitetului Maritim din Republica Turcia. Delegația turcă a fost condusă de domnul Unal Baylan – Director General pentru Afaceri Maritime în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din Turcia. La întâlnire au participat reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor si Infrastructurii din Turcia, Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Excelența Sa domnul Emre Yurdakul, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, reprezentanți ai Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii din România, ale altor autorităţi portuare şi instituţii în domeniu. “Turcia este unul dintre cei mai importanți furnizori de personal navigant și offshore la nivel mondial. Creșterea numărului de cursanți din Turcia poate reprezenta o oportunitate importantă pentru piața externă a CERONAV”, a declarat Ovidiu Sorin Cupșa, Director General CERONAV, Ambasador Maritim IMO.Pe parcursul discuțiilor, acesta a prezentat distinșilor oaspeți portofoliul de peste 200 de cursuri de instruire la cele mai înalte standarde de pregătire și perfecționare și și-a exprimat întreaga disponibilitate a CERONAV pentru a dezvolta noi parteneriate cu centre similare de pregătire a personalului navigant din Turcia, putând contribui astfel la pregătirea profesională a acestora.

  • 05.2022 – DIRECTORUL GENERAL CERONAV, O NOUĂ FUNCȚIE ÎN CADRUL ASOCIAȚIEI EDINNA

În perioada 17 – 18 mai 2022, delegația CERONAV participă la cea de-a 16-a Adunare Generală a Asociației EDINNA – Education in Inland Navigation, care se desfășoară la Varna, Bulgaria. Directorul General al Centrului Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV, Ovidiu Sorin Cupșa – Ambasador Maritim IMO a fost ales pentru funcția de Vice-Președinte Secretar EDINNA, după ce în perioada 2014 – 2020 a ocupat timp de trei mandate funcția de Vice-Președinte EDINNA. “Experiența pe care am dobândit-o pe parcursul celor 3 mandate în funcția de Vice-Președinte EDINNA reprezintă garanția contribuției și eforturilor constante pe care CERONAV le-a dedicat armonizării și dezvoltării sistemului educațional și de formare profesională în domeniul navigației pe ape interioare. Prin alegerea mea în noua funcție, sunt onorat să-mi îndeplinesc în continuare responsabilitatea față de membrii EDINNA în ceea ce privește punerea în aplicare a Directivei Europene 2017/2397. România este unul dintre cei mai importanți furnizori de marinari fluviali din UE, iar recunoașterea certificărilor și accesul la locurile de muncă pentru marinarii români reprezintă un interes major pentru statul român.”, a declarat Ovidiu Sorin Cupșa, Director General CERONAV, Ambasador Maritim IMO.

 

  • 01.2022 – CURS PILOT LA CERONAV ÎN CADRUL PROIECTULUI EUROPEAN COMPETING

În data de 27 ianuarie 2022, la Galați, Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV și consorțiul Proiectului COMPETING  efectuează un “Curs pilot pentru testarea metodei de audit a competențelor”. Listele de audit ale proiectului COMPETING sunt elaborate în cadrul pachetului de lucru 4 privind asigurarea și controlul calității. “Principalul obiectiv al Directivei UE constă în armonizarea legislației europene, cu scopul facilitării mobilității marinarilor din sectorul navigației pe ape interioare. Standardele comune în întreaga Uniune Europeană și recunoașterea reciprocă a calificărilor reprezintă un mare avantaj pentru personalul navigant român, în condițiile în care România este unul dintre cei mai importanți furnizori de personal din sectorul fluvial din Uniunea Europeană, cu peste 10.000 de navigatori. Recunoașterea certificărilor și accesul la locurile de muncă pentru marinarii români reprezintă un interes major pentru statul român”, a declarat Ovidiu Sorin Cupșa, Directorul General CERONAV. La întâlnire participă reprezentanți ai Academiei Maritime din Harlingen, printre care președintele EDINNA, Arjen Mintjes, membri ai Autorității Navale Române, membri ai echipei Proiectului COMPETING.

 

 

  • 09.2020 – 24 SEPTEMBRIE – ZIUA MONDIALĂ MARITIMĂ

24 Septembrie reprezintă în acest an Ziua Mondială Maritimă. Scopul zilei este de a atrage atenţia asupra importanţei siguranţei transportului şi securităţii maritime, protejarea mediului marin şi pentru a sublinia caracterul special al activităţii Organizaţiei Maritime Internaţionale. Cu ocazia evenimentului, domnul Ovidiu Sorin Cupșa, Ambasador Maritim a transmis Secretarului General I.M.O, domnul Lim Kitack un mesaj prin care îi mulțumește pentru activitatea depusă în această perioadă de pandemie. Totodată a atras atenția asupra faptului că prelungirea certificatelor marinarilor este doar o măsură provizorie și propune ca în soluționarea problemelor marinarilor și a schimburilor de echipaj să fie implicate mai activ organismele mondiale: Organizația Națiunilor Unite, Organizația Mondială a Sănătății, Organizația Internațională a Muncii, Federația Internațională a Muncitorilor din Transporturi, guvernele și armatorii.

 

 

Ultima modificare: 2 septembrie 2022