Scurt Istoric

CERONAV – STATUT, EVOLUTIE SI ACTIVITATE

 

Centrul Roman pentru Pregatirea si Perfectionarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV dateaza din 1976. S-a infiintat conform Ordinelor Ministerului Transporturilor si Telecomunicatiilor nr. 1058 si 1096 sub denumirea de Centrul de Perfectionare al Lucratorilor din Marina Civila (CPLMC), cu scopul de a raspunde cerintelor de pregatire si perfectionare ale personalului din domeniul navigatiei maritime. In anul 1983, conform Ordinului nr. 491, isi schimba denumirea in Centrul de Instruire si Perfectionare a Lucratorilor din Marina Civila (CIPLMC) preluand in subordine Filiala de Formare si Perfectionare a Personalului Navigant Fluvial din Galati. In anul 1990, incorporeaza si Centrul de Calificare a Personalului din Marina Civila, devenind, in 1992, Centrul de Perfectionare a Personalului din Marina Civila si Calificare Personal Exploatare Portuara (CPPMC). In anul 2003, conform OG 33/2003 si HG 449/2003, CPPMC fuzioneaza cu Centrul de Perfectionare a Personalului din Navigatia Fluviala din Galati (CPPNF) devenind Centrul Roman pentru Pregatirea si Perfectionarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV, denumire pe care o poarta si in prezent.

CERONAV a fost desemnat ca organism national de instruire in vederea perfectionarii navigatorilor ce servesc la bordul navelor maritime pentru atingerea nivelului minim de pregatire cerut de prevederile Conventiei Internationale privind standardele de pregatire a navigatorilor, brevetare/ atestare si efectuare a serviciului de cart (STCW 1978). Ca organism national, CERONAV duce la indeplinire obligatiile ce revin statului roman din conventiile si acordurile internationale referitoare la pregatirea si perfectionarea personalului maritim si fluvial la care Romania este parte.

CERONAV asigura pregatirea teoretica si practica a personalului maritim, fluvial, portuar si a personalului de la bordul platformelor petroliere in conformitate cu legislatia nationala in domeniu, reglementarile internationale si standardele de instruire stabilite de diversele organisme de acreditare/ recunoastere.

Inca de la infiintare, CERONAV a evoluat constant in tandem cu dezvoltarea transportului maritim si in conformitate cu cerintele pietei in sensul furnizarii unor servicii de instruire de cea mai buna calitate. Insa, dupa intrarea Romaniei pe lista alba a Organizatiei Maritime Internationale ca urmare a ratificarii Conventiei STCW 1978, ritmul de dezvoltare s-a accelerat, CERONAV devenind cu adevarat un centru de excelenta in Europa de Sud-Est.

In anul 2011, a fost dat in folosinta Centrul de Informare si Instruire InfoDanube, realizat in cadrul proiectului cu finantare europeana NELI – Retea de cooperare pentru logistica si educatie navala focalizata pe transportul pe ape interioare. InfoDanube functioneaza la bordul pontonului scoala detinut de CERONAV, stationat in portul comercial Galati, danele 13 – 14. InfoDanube este conceput ca un spatiu multifunctional constand dintr-o zona multimedia, un showroom si o zona de instruire interactiva, spatiu care permite organizarea de tururi tematice, ateliere de lucru, simpozioane, mese rotunde, precum  si alte evenimente. InfoDanube ofera vizitatorilor o perspectiva asupra tuturor activitatilor legate de Dunare (transport, operatiuni portuare, navigatie, locuri de munca etc.) si le da posibilitatea de a experimenta situatii reale de navigatie pe ape interioare, cum ar fi manevrarea unei nave, operatiuni de cautare si salvare, de ancorare, amarare si planificare voiaj.

CERONAV este certificat conform standardelor ISO 9001:2008 si in prezent organizeaza peste 80 de tipuri de cursuri pentru personalul navigant maritim si fluvial si pentru personalul portuar si de la bordul platformelor petroliere.

CERONAV este membru al urmatoarelor organizatii si asociatii de prestigiu:

 

In ultimii 20 de ani, CERONAV a implementat, in calitate de coordonator sau partener, urmatoarele proiecte cofinantate de Uniunea Europeana:

  • Programul Erasmus+: 1 System 4 IWT learning: upskilling pathways (Un sistem pentru invatarea pe tot parcursul vietii pentru navigatia pe ape interioare: modalitati de perfectionare)
  • Programul Erasmus+: Proiect de mobilitate in domeniul “Educatie si Formare Profesionala – VET” – 2022
  • Programul Erasmus+: Acreditare Erasmus pentru mobilitati Erasmus+ in domeniul “Educatie si Formare Profesionala – VET”
  • Programul Erasmus+: DERIN – Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation
  • Programul Erasmus +: COMPETING – Competence Based Education and Training for Inland Navigation
  • Programul Erasmus +: RELAR – REmote Learning and examination based on AR
  • Programul Transnational Dunarea: GRENDEL – Green and Efficient Danube Fleet
  • Programul Transnational Dunarea: Innovative SKILLS – Efficient and sustainable Danube navigation based on forward looking competecies
  • Programul Transnational Dunarea: Danube SKILLS – Increased institutional capacity in Danube navigation by boosting joint transnational competences and skills in education and public development services
  • Programul Transnational Dunarea: GREEN DANUBE – Integrated transnational policies and practical solutions for an environmentally-friendly IWT system in the Danube region
  • Programul Erasmus+:  IWTCOMP – Competency Based Inland Waterway Transport Education & Training
  • SEE: HINT – Harmonized Education through Education and Information Technology
  • Leonardo da Vinci: TTIET – Train the Trainer course material for Inland Navigation Education and Training
  • FP7: PLATINA II – Platform for the Implementation of NAIADES
  • TEN-T: LNG Masterplan Rhine – Main – Danube
  • SEE: NELI – Cooperation network for logistics and nautical education focusing on Inland Waterway Transport in the Danube corridor supported by innovative solutions
  • FP7: PLATINA – Platform for the Implementation of NAIADES
  • Marco Polo II: EWITA – Platforme web europene si concepte de instruire pentru transport intermodal pe ape interioare
  • Leonardo da Vinci: MarEng Plus – Instrumente de invatare a limbii engleze maritime
  • POR 2007-2013 Regiunea Venetia: Il lavoro nel porto sicuro
  • PHARE 2005: Siguranta in transportul intermodal prin formare profesionala continua
  • PHARE 2005: CAPRICO – Calitate si productivitate prin instruire continua
  • PHARE 2002: Implementarea unui sistem de pregatire si management pentru sectorul transporturilor pe ape interioare
  • FSE: PORTFORM – Cresterea adaptabilitatii, mobilitatii si mentinerii pe piata muncii a lucratorilor portuari prin formare profesionala continua

Ultima modificare: 19 ianuarie 2023